Acerola – skydas nuo šaltojo sezono atnešamų sveikatos problemų. Ar prisimenate kodėl?

Acerola – skydas nuo šaltojo sezono atnešamų sveikatos problemų. Ar prisimenate kodėl?

Artėjant šaltajam sezonui, vis labiau pradedame galvoti apie savo imunitetą - ar jis bus pakankamai stiprus atsilaikyti prieš įvairius virusus, bakterijas, ligas ar šalto vėjo gūsius.

Jei nesate tikri, ar Jums pavyks apsisaugoti nuo šaltojo sezono atnešamų ligų ir, svarbiausia, apsaugoti savo vaikus bei artimuosius, siūlome skaityti toliau.

Vitaminas C – seniai žinomas, gal net „klasikinis“ vitaminas, kurio žmogaus organizmas nesintetina, todėl turi gauti su maistu arba iš papildomų mitybinių priemonių.

Be to, kad vitaminas C yra stiprus antioksidantas, neleidžiantis laisviesiems radikalams ardyti ląstelių, jis taip pat veikia lyg „skydas“ saugantis mus nuo virusinių bei bakterinių infekcijų, suteikia organizmui energijos gintis ir užveda imuninę sistemą. Vitamino C naudos yra ne tik šios, bet ir daugelis kitų, kurios gyvybiškai mums būtinos.

Tad kyla klausimas – kaip efektyviausiai galime papildyti vitamino C atsargas?

Jei Jūsų mityba nėra sveika ir subalansuota, tikriausiai verta suabejoti - ar tikrai su maistu pakankamai gaunate vitamino C. Tokiu atveju vertėtų ieškoti šaltinių ir formų, kuriose ne tik gausu vitamino C, bet jis yra lengvai ir greitai pasisavinamas bei maksimaliai naudingas.

Vienas tokių šaltinių yra augalas Kraštuotoji malpigija – ang. Acerola.

Kas yra Acerola ir kodėl ji naudinga?

Tai augalas, atrastas praėjusio šimtmečio viduryje Puerto Rike. Acerola dar žinoma kaip Barbadoso, Vakarų Indijos arba Puerto Riko vyšnia, auganti Pietų Amerikoje. Dėl savo išskirtinių savybių neretai priskiriama „super vaisių“ kategorijai.

Viena iš pagrindinių Acerola savybių – tai galingiausias vitamino C užtaisas (bent 20 kartų daugiau nei citrusiniuose vaisiuose).

Taip pat šis vaisius turi daug antioksidantų, vitamino A, skaidulų, taigi yra naudingas ne tik imunitetui, bet ir teigiamai veikia virškinimo, raumenų bei kraujotakos sistemas, gerina odos būklę ir regėjimą.

Šie vaisiai, nepaisant didelės vitamino C koncentracijos yra saldūs. Todėl norėdami atsigaivinti Pietų Amerikos gyventojai mieliau renkasi malpigijos sultis vietoje įprastų citrusinių vaisių. Šis vaisius yra vienas populiariausių, iš kurių gaminamos kūdikiams skirtos tyrelės. Be to pasaulyje populiarėjantis „super vaisius“ vis dažniau naudojamas praturtinant maisto produktus, maisto papildus ar net kosmetiką naudingais elementais.

Vieni geriausių vitamino C šaltinių (vitamino C kiekis mg/100 g):
Kraštuotoji malpigija - Acerola 1644 mg; Erškėtuogė 1500 mg; Aktinidija 1400 mg; Guava 228 mg; Petražolė 171 mg; Juodieji serbentai 166 mg; Braškė 66 mg; Apelsinas 51 mg; Citrina 48 mg.

Deja, Lietuvoje šviežių Kraštuotųjų malpigijų – Acerola nerasite, tačiau iš jų pagamintų produktų galima nusipirkti.